Yoga

Yoga vindt zijn oorsprong in India en betekend letterlijk “verbinden”. Tijdens een yogales verbindt je lichaam en geest door middel van ademhaling. Je werkt hierdoor via lichamelijke inspanning naar ontspanning toe. De basis van yoga bestaat uit asanas (uitvoeren van lichamelijke oefeningen), pranayama (ademhaling) en vaak ook dhyana (meditatie). Het is een levensstijl die je motiveert om bewust te leven en bewust om te gaan met jezelf en anderen.

Yoga is voor iedereen, het kent geen prestatie, het is geen wedstrijd en je hoeft niet heel erg flexibel of sterk te zijn. Accepteer wat voor jou op dit moment mogelijk is, de rest komt vanzelf.

Door de drukte van het dagelijks leven gaan we steeds vaker op zoek naar rust en ontspanning, yoga kan je hierbij helpen. Het brengt je in balans, verlicht pijn en blessures, houdt je lichaam fit, flexibel en sterk, verhoogt je stofwisseling, vermindert stress, verbetert je algehele gezondheid en… het is ook nog superleuk!

Zweverig?

Voor mij staat yoga symbool voor rust, ontspanning en een manier om mijn drukke leven, gedachten en bezigheden los te laten. Het maakt juist nuchter.

Er zijn veel verschillende soorten yoga. Er is er vast één bij die bij je past.

Ook wordt er steeds meer onderzoek gedaan naar het effect van yoga op het hormoon oxytocine. Dit zou door yoga worden gestimuleerd.

Oxytocine wordt ook wel ‘het knuffelhormoon’ genoemd en is geassocieerd met rust en het gevoel van verbondenheid met anderen.

Zie ook het kopje “Waarom paarden” bij Paardencoaching.