Waarom Paarden

Een paard is een kuddedier, onderdeel van een geheel. Als kuddedier is een paard telkens op zoek naar echt en verbindend leiderschap. Als prooi- en vluchtdier scant een paard voortdurend de omgeving op mogelijke gevaren.

Een paard scant jou ook. De kleinste non-verbale signalen worden door het paard opgemerkt. Het paard reageert op je lichaamstaal. Op het moment dat een paard twijfel (een conflict) ervaart tussen wie je echt bent en hoe je je voordoet, zal dat in zijn (subtiele) reactie zichtbaar zijn. Ook al is die twijfel, dat conflict onbewust.

Door hun kracht en grootte bieden paarden je op een natuurlijke manier de kans om angst of hindernissen te overwinnen en deugden zoals moed en zelfvertrouwen te ontwikkelen. Hierbij wordt gebruikgemaakt van de natuurlijke kwaliteiten van paarden.

Oxytocine

Meerdere studies toonden inmiddels aan dat ook mens-dier interacties, mogelijk doordat interacties met dieren stressreducerend zijn, het oxytocinesysteem activeren. Meer hierover kun je o.a. vonden op het blog van de Keulseweg.

www.keulseweg.nl/blog/sociale-steun-en-oxytocine/

Jack (2007)

Bij individuele coaching werk ik samen met de jonge ruin Jack. Zijn moeder is een Tinker en zijn vader is mij onbekend. Gezien Jack’s prachtige gestippelde vacht zal hij mogelijk Appaloosa of Knabstrupper bloed in zich hebben. Vanaf onze eerste kennismaking wist ik dat hij speciaals was. Hij is nieuwsgierig naar wie je bent, zoekt nabijheid en verbinding. Hij is duidelijk in zijn feedback. Jack is hierdoor een geweldig paard, bij wie je je meestal snel op je gemak voelt.